Ljusstöpning 1.

ljusstopning-bara-borjan-minskadlusstopning-halvvagsHär har ljusstöpningen kommit ungefär halvvägs och jag tror det är eftermiddag och vi skall ta en eftermiddagskaffepaus. Vår ljusstöpning går till så att på fredag kväll tömmer vi matrummet. Vi täcker hela golvet med papp. Vi tar in stegar och långa störar och alla ljuspinnar. Vi stänger också av värmen i rummet för att slippa att ljusen kröker sig. Störarna lägger vi ut på stegarna två och två parallellt. På dem kommer vi att lägga alla ljuspinnar. Så sätter vi igång och knyter på vekar på alla pinnar. Vi brukar stöpa ca 100st ljus. Nästa morgon stiger någon upp tidigt och börjar smälta ljusmassan det tar någon timme eller mer och därefter kan stöpningen börja. Det tar hela dagen och vi tar paus för lunch, eftermiddagskaffe och middag. Det behöver vi men det behöver också ljusen för att hinna svalna.

This is how we make the candlesticks. First we have to empty the diningroom and cover the floor with paper. We bring in four ladders and four long rods and we turn of the heat to prevent the candles from curving. When we have rigged everything we have to tigh the wick to the pegs. We usualy make around 100 pieces. Next morning someone has to get up very early in order to heat up the stearin. That will take an hour or more and we can start to dip the wicks to be candles. It will take all day and we will have brakes for luch, afternoon coffe and dinner. We need it but so does the candlesticks. They need to cool.

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WordPress Themes