Att göra äggoljetempera.

Eftersom Kubbspelet är en present till en av mina söner och han redan fyllt år så kan jag göra denna äggoljetempera som tar lite tid att göra men som i gengäld håller mycket bättre och åldras så fint. Man behöver en bunke en visp och en gammal nylonstrumpa. Till temperan behövs ägg, destillerat vatten (det gör att emulsionen håller bättre) balsamterpentin (gör den också mera hållbar) och kokt linolja. Man vispar ihop vatten och ägg. Tillsätter några droppar balsamterpentin och slutligen vispar man i oljan (som man gör en majonäs) långsamt lite i sänder under konstant vispning. Detta skall stå minst ett dygn. Då skall den silas genom nylonstrumpan. För att färgen skall bli fin och jämn tar jag lite emulsion och blandar med en del vatten, detta grundar jag sedan trät med för att mätta det. Resten av emulsionen skall jag färga med olika färgpigment.

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WordPress Themes